Zoenen is gezond, maar een koortslip kan roet in het eten gooien. Ontdek hoe je koortslippen voorkomt en behandelt tijdens de zomermaanden met deze praktische tips.
Zoenen: Gezond, Maar Let op Koortslippen!

Je ademhaling versnelt, je hartslag schiet omhoog, je speekselklieren maken overuren, je voelt de energie in je lichaam stijgen, je huid spant zich aan, je stofwisseling neemt een sprint en je voelt je helemaal rozig worden. Zoenen! Het is ontzettend gezond voor lichaam en geest, maar iets minder gezond als je regelmatig last hebt van een koortslip.

De Zomer en Koortslippen

De eerste vakantieliefdes, romantische zomerse zonsondergangen, zon, strand en zee… De zomer staat toch net iets meer in het teken van de liefde dan andere seizoenen. Het is dan ook niet zo gek dat er in de zomer juist meer koortslipuitbraken zijn. Maar komt dat door iets anders? Het herpesvirus wordt sneller getriggerd door de zon. Voorkom besmettingsgevaar, want als je eenmaal besmet bent met het virus, draag je het voor altijd bij je. Liever voorkomen dan genezen. Ben je al een drager, dan wil je er alles aan doen om een uitbraak te voorkomen.

Tips om Koortslippen te Voorkomen

– Voorkom Kruisbesmetting: Vooral bij baby’s. Je wilt niet de verantwoordelijke zijn die een lief, klein kind besmet met dit virus. Je bent besmettelijk vanaf de eerste symptomen tot volledig herstel (let op: tot volledig herstel!).
– Gebruik Eigen Glas en Rietje: Drink uit je eigen glas, het liefst met een papieren rietje.
– Lippenbalsem met Tea Tree: Bescherm jezelf tegen bacteriën en virussen met een lippenbalsem die tea tree bevat.
– Schone Tandborstel: Houd je tandborstel schoon en apart van die van anderen.
– Gebruik Eigen Lipstick: Gebruik altijd je eigen make-up (het liefst natuurlijke make-up zoals deze) en deel deze niet.
– Zonnebescherming voor je Lippen: Gebruik regelmatig deze Lakshmi stick met zonnebescherming.
– Koelen bij Eerste Tintelingen: Gebruik een ijsklontje bij de eerste tintelingen.
– Vitamine C: Verhoog je weerstand met een goede vitamine C. Vraag via WhatsApp een code aan voor korting op Vitakruid supplementen.
– Voedingsmiddelen met Lysine: Eet eiwitrijke producten zoals volle yoghurt, vis, gevogelte, sojabonen, rode bieten, avocado, mango, papaja, abrikozen, vijgen, peren, appels en tomaten. Lysine helpt mee het herpes simplex virus te bestrijden.
– Beperk Arginine: Eet niet teveel producten met veel arginine, zoals granen, noten en zaden. Denk ook aan garnalen, krab, aubergine, tarwe, mais, walnoot en hazelnoot. Herpes houdt van arginine en groeit daardoor.

Blijf Vooral Zoenen

Hopelijk heb ik je niet teveel afgeschrikt, want blijf vooral zoenen. Al je lichaamscellen krijgen meer zuurstof en je verbrandt extra calorieën, dus zie zoenen als een aangename verjongingskuur! Maar wees lief voor je mond, denk aan anderen en verzorg je huid goed.

Zoenen is gezond, maar een koortslip kan roet in het eten gooien. Ontdek hoe je koortslippen voorkomt en behandelt tijdens de zomermaanden met deze praktische tips. Welke zonverzorging je het best kan gebruiken? lees dat hier.