Ontdek waarom bekende zonnebrandmerken worden afgeraden en leer over het belang van goede zonverzorging. Vergelijk minerale en chemische filters, en maak bewuste keuzes voor je huid en het milieu.

Oei oei Bekende zonnebrandmerken worden afgeraden 

Er wordt nogal wat gezegd over zonnebrand daarom ben ik voor je op onderzoek gegaan. Tijdens mijn zoektocht kwam ik op de site van de Consumentenbond, die afgelopen mei een onderzoek heeft gedaan naar verschillende zonnebrandcrèmes. Bij merken als Nivea, Rituals, Lancaster, Cien, Kruidvat en Biotherm stond er een dikke stempel met de tekst ‘AFRADER’.

Zonverzorging het ondergeschoven kindje 

Het verbaast mij enorm dat er zo weinig waarde wordt gehecht aan zonverzorging. Het wordt maar zuinig gebruikt of niet en als het gebruikt wordt, mag het ook nog eens niks kosten. De zon brengt de grootste schade aan onze huid. Vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken, zonneschade waardoor de huid zeer dun wordt en snel kapotgaat, en het vergroot de kans op huidkanker.

Ik snap aan de andere kant ook wel dat het hier in Nederland en België een ondergeschoven kindje is vanwege ons klimaat. Maar ook al zijn onze zomers niet lang en wisselvallig, de zon staat er wel!

Even heel eerlijk zijn, was je verbrand?

Juist omdat het weer wisselvallig is, zou ik een goede zonverzorging in mijn tas willen hebben. Je herkent het vast wel: heerlijk aan het winkelen en je pakt nog even een terrasje omdat het zonnetje er net lekker doorkomt. Het voelt heerlijk, je hebt het naar je zin en blijft iets langer zitten dan de bedoeling was. ’s Avonds thuis voel je je huid wel trekken, maar negeert het verder. De volgende dag kom je iemand tegen en die zegt: “Zo, lekker kleurtje! Heb je gisteren ook zo van de zon genoten?” Je wuift het af met een nonchalant gebaar dat het allemaal wel meevalt en het niet verbrand aanvoelt.

Herkenbaar of niet?

Dit zal je verbazen over de zonnebrand

Heel veel mensen weten dit niet en het zal je misschien verbazen, maar als je de warmte van het zonnetje op je huid voelt, dan heeft hij al schade aangebracht. Je huid hoeft dus niet verbrand te zijn. Al bij roodheid is je huid beschadigd. In een andere blog ga ik wat uitgebreider in op de invloeden van de zon, maar hier zet ik graag de belangrijkste punten voor je op een rijtje om bewust te kunnen kiezen welke zonverzorging het best bij jou past.

Ver-van-mijn-bed-show 

Je hebt vast al eens gehoord dat chemische filters in ons water terechtkomen en ons koraal aantasten. Bij dit laatste kan je denken “dat is een ver-van-mijn-bed-show”, maar dit heeft invloed op ons allemaal. Koraal is essentieel voor de visvangst, het beschermt de kust tegen golfslag en biedt stoffen voor medicijnen.

Bewuste keuzes in zonneverzorging

– Minerale filters of chemische filters met een EcoSun Pass™?
– Nanotechnologie of juist niet?
– Alleen bescherming of extra voordelen zoals huidveroudering tegengaan en bescherming bieden tegen micro-organismen?

Minerale filters vs. Chemische filters

Minerale filters zijn gemaakt van zinkoxide en titaniumdioxide. Minerale filters blijven als spiegeltjes op je huid liggen en weerkaatsen de schadelijke UV-stralen, zodat deze geen schade kunnen aanbrengen aan je DNA. Chemische filters dringen in je huid en absorberen de schadelijke UV-stralen, zodat ze geen schade kunnen aanbrengen aan je DNA. Minerale filters blijven dus aan de oppervlakte van je huid en chemische filters zakken wat dieper in.

Voordelen van minerale filters:

– Ze veroorzaken zelden tot nooit allergische reacties.
– Je kan er direct mee in de zon; het werkt meteen.
– Ze zijn milieuvriendelijk.

Nadeel van minerale filters:

– Witte waas (op te lossen met nanotechniek of goed inmasseren)
– Moet na het zwemmen opnieuw worden aangebracht

Voordelen van chemische filters:

– Makkelijk smeerbaar en laten geen witte waas achter
– Waterresistent, niet zomaar af te spoelen en daardoor beter beschermd in het water

Nadelen van chemische filters:

– Ze kunnen hormoonverstorend werken
– Schadelijk voor water en koraal
– Hebben een inwerktijd nodig

Het groene alternatief!

Lakshmi Sunveda-lijn biedt een ayurvedische aanpak met groene chemische filters en EcoSun Pass™, wat zorgt voor huidbescherming en respect voor het mariene ecosysteem. Naast een goede bescherming verzorgt de Lakshmi Sunveda-lijn ook je huid optimaal. Ze zitten vol werkzame stoffen die huidveroudering tegengaan en je huid goed hydrateren.

UV-BIO zonverzorgingslijn

UV-BIO is een zonverzorgingslijn op basis van:
– 🐟 Minerale filters.
– 🤍 Zonder witte waas. Door gebruik te maken van nanotechnologie zijn de deeltjes verantwoord kleiner gemaakt.
– 💧 Waterresistent.
– 🌱 Gecertificeerd biologisch & veganistisch.
– 💚 Vrij van synthetische geurstoffen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.
– 👶 Te gebruiken vanaf de geboorte!

Ze maken onder andere gebruik van wortelextract en karaja-olie om huidveroudering tegen te gaan en je huid goed te hydrateren. Zeg maar dag tegen een krokodillenhuid 😉

We Love The Planet sticks

Wil je puur natuurlijke bescherming en hydratatie met minerale filters, zonder nanotechnologie, met nagenoeg geen witte waas? Kies dan voor We Love The Planet sticks.

Proost op deze zonnige blog

Juist omdat het weer hier zo wisselvallig is, zitten we veel sneller ongemerkt in de zon. Je huid is je allergrootste orgaan, wees hier zuinig op en ga hier zorgvuldig mee om. Ik zie het met regelmaat in de praktijk. Het is echt veel makkelijker om zonschade te voorkomen dan het erna te herstellen.

Je weet nu het verschil tussen chemische filters en minerale filters, en als je kiest voor chemische filters, dat je dan voor de groene filters moet gaan. Wil je weten welke filter er in het zonneproduct zit dat je nu gebruikt? Stuur me dan een persoonlijk berichtje via WhatsApp of e-mail. En de eerstvolgende keer dat je een terrasje pakt, proost dan op dit bericht 😉 en lees hier verder als het per ongeluk toch verkeerd gaat!