Jasje aan jasje uit
Zo heb je het warm en zo sterf je weer van de kou. In eerste instantie had je het nog niet door en gaf je de schuld aan je synthetische fleecetrui of de kachel die iedereen veel te hoog zet. Maar dan valt het kwartje, je gaat richting de overgang.
Ooooh, je ziet de ellendige periode die je oma en je moeder hebben doorgemaakt zo weer voor je en denkt, “hoe kom ik hier doorheen”. Hel scenario’s spelen zich al voor je ogen af zoals;
• Badend in het zweet wakker worden en dat je dan midden in de nacht je bed moet gaan verschonen,
• Als een tijger klim je in elke persoon die je een strobreed in de weg leggen (terwijl je normaal alle conflicten juist uit de weg gaat)
• Depressieve huilbuien op de bank omdat je een mooi liedje op de radio hoort.
Gelukkig weten we steeds meer over de overgang en haar bijhorende klachten. Deze doemdenkende verbeeldingen mag je dus direct in de prullenbak gooien en deleten.
Het begint al bij het positief denken. Natuurlijk zijn er vrouwen die wakker worden van het zweet en dan hun bed gaan verschonen maar als dit een keer gebeurt hoe erg is dit dan? En misschien gebeurt het wel helemaal niet. Als je van tevoren dit soort scenario`s al visualiseert dan gooi je je eigen stressniveau al flink omhoog en laat dat nu een trigger zijn voor overgangsklachten.
Je kan tegenwoordig ook zelf veel doen om je klachten te verminderen of je voor te bereiden op de overgang. Een van de dingen die iedereen heel gemakkelijk kan doen zonder kosten te maken is je hartslag te verhogen door bijvoorbeeld een stevige wandeling van 30 minuten.
De gedachten is dat als je zelf je hartslag verhoogd en gaat zweten dan zal je lichaam minder spontaan je lichaamstemperatuur verhogen om je zo een opvlieger te bezorgen.
Er is ook een kruid in de natuur te vinden die je kan helpen in deze periode. De Salvia officinalis of wel Salie. Een klein struikje met fluweelzachte groengrijze bladeren. Dit is echt van oudsher al een vrouwenkruid. De naam salvia is afgeleid van het Latijnse woord salvere wat gezond zijn/ worden betekend.
Veel kwaliteiten van salie-olie zijn afgeleid van gebruik van het kruid. Salie is als eerste anti-bacterieel, anti-viraal en schimmeldodend. Dit betekent dat het bacteriën, virussen en schimmels dood. Dit kunnen we goed gebruiken tijdens de overgang omdat we dan vaak meer kans hebben op candida (vaginale schimmel-infectie).
Salie is ook zweet-remmend (handig tijdens opvliegers), immuun-stimulerend, lipolytisch (dit betekend afbraak van vetten, super chill toch), samentrekkend op de huid (kom maar op met die facelift) en hormonaal balancerend (jeeeh).
Geen wonder dat salie een van de hoofdbestanden is in TT12. Dit is een mengsel van essentiële oliën die je helpen bij hormonale schommelingen. Dit is wel de makkelijkste manier om zelf iets te doen in aanloop van of tijdens je overgang. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is de TT12 over je handen te rollen en klaar. Via je huid wordt de olie razendsnel opgenomen. Het effect is vaak al binnen 1-2 maanden merkbaar.
Houd je gedachten dus positief en zet met regelmaat eens een kopje salie thee voor jezelf. Nieuwsgierig naar nog meer lipolytische (vetsplitsende) oliën en tips tegen overgangsklachten? Lees dan zeker de volgende blog, “De eeuwige strijd”.