“Hoe zit dat nu met al die verschillende lotions en milks om je huid te reinigen? Wat zijn de verschillen en wanneer gebruik je nu wat? Wanneer gebruik ik de milk en wanneer de lotion? Moet ik s `morgens ook mijn huid reinigen?”

Heel veel vragen die ik regelmatig hoor. In deze blog probeer ik de verschillen tussen reinigingsproducten wat duidelijker voor je te maken. Ik hoop dat je door het lezen van de blog vooral bewustere keuzes kan maken. Het zou nog geweldiger zijn als je door het lezen van de blog je weggestopte producten die je hebt staan weer tevoorschijn haalt en het nu nog beter gaat gebruiken dan dat je deed.

Er zijn 3 dingen in het leven die je huid ongelofelijk snel kunnen doen verouderen.
Op:
1. staat de zon (leestip vriend of vijand)
2. roken
3. het niet reinigen van je huid!

Je ziet, reinigen is heel belangrijk! In rust stand (dus vooral als je slaapt) zal je huid zijn afvalstoffen eruit gooit en voedingstoffen zoveel moeilijk opnemen. Dit doet je huid om zo alle cellen te kunnen herstellen. Een rimpel, pigmentvlek, rode adertjes, eczeemvlek enzovoort, is als ik het even heel simpel samenvat, niks anders dan een aantal kapotte cellen op één plek. Je huid doet echt zijn best om die cellen te repareren zodat die rimpel niet erger wordt. Maar dan moet je huid wel schoon zijn. Pas dan kan ze goed alle afvalstoffen afvoeren en voedingstoffen opnemen. Nu snap je hopelijk waarom het zo belangrijk is om `S avonds goed je huid te reinigen.

Maar hoe doe je dit nu en met wat? Er is van alles op de markt, doekjes, milk, micellaire water, olie, zeep, foams, bars, in allerlei varianten. Maar wat gebruik je nu en wat zijn de verschillen? Als eerste is het belangrijk dat je weet wat er in het product zit. Doekjes zitten vol chemicaliën tenzij je ze zelf maakt dus die vallen al af. Zeep droog je gezichtshuid vaak net iets teveel uit dus die kan je ook links laten liggen.

De top 3 waarmee je je gezichtshuid reinigt zijn;
1. reinigingsmilk (de foam en start-up zijn hier variaties van)
2. micellaire water
3. reinigingsolie

Om je huid te reinigen heb je iets vettigs nodig, vandaar dat een reinigingsproduct ook altijd een beetje romig aanvoelt. Hoe gevoeliger je huid is hoe milder je reinigingsproduct moet zijn. Als we kijken naar de producten van S.P.A. Les Gavots en CHI dan draaien we bovenstaand rijtje om als je wilt beginnen met het mildste reinigingsproduct:

1. reinigingsolie voor de ogen (S.P.A.)
2. oog make-up remover (Les Gavots)
3. reinigingsolie (CHI)
4. micellaire water (S.P.A.)
5. reinigingsmilk (Les Gavots)
6. reinigingsmilk (S.P.A.)

Met nummer 1, 2, 3 en 4 kan je ook je ogen reinigen. Met nummer 5 en 6 kan je de ogen reinigen mits je huid niet te gevoelig is. Het beste is natuurlijk om de speciale oogmake-up remover nummer 1 of 2 hiervoor te gebruiken. Je reinigt altijd eerst je ogen en daarna pas je gezicht. Na het reinigen neem je alles af met een warme kompres. Een reinigingsproduct is altijd basisch maar je huid moet zuur zijn. Dit betekend dat je naast het vuil ook altijd wat van je gezonde huidflora wegneemt. Dit is de rede waarom je ALTIJD na een reinigingsproduct ( en na de warme kompres) een lotion gebruikt. De lotion neemt het laatste restje vet van je reinigingsproduct weg en herstelt jouw zuurtegraad! In onderstaand rijtje som ik (in volgorde van kracht) de producten op die je kan gebruiken. Nummer 1 zal de natuurlijke bescherming van je huid het snelste herstellen. Is je huid heel gevoelig dan moeten we het rijtje omdraaien om te kijken wat het beste bij je huid past.

Het na reinigen van je huid of heel oppervlakkig reinigen doe je met:
1. lotion fruitée
2. een lotion
3. een hydrolaat
4. bloemwater

Met de laatste twee, de hydrolaat en een bloemwater, kan je nog veel meer dan alleen je huid na reinigen. In een andere blog vertel ik daar meer over. Als je nog vragen hebt over een product stuur mij dan gerust een mail of whatsapp bericht. Ik help je graag.