We willen allemaal een stralende huid, maar wat zijn we bereid daarvoor te doen of beter nog, hoeveel geven we uit zonder te weten of een product écht werkt? Onlangs nam ik met een aantal collega`s een crème van maar liefst €250 onder de loep. Het product beloofde cellulitis te verminderen, maar bleek vooral siliconen te bevatten die de huid opvulden voor een optische illusie van gladheid. Helaas: geen enkel blijvend effect voor de huid en in onze ogen ook nog eens pure milieuvervuiling. (Tijdens het douche spoel je de siliconen immers weer door het putje). De huidverzorgingsmarkt zit vol van dit soort trucs. Daarom deel ik de vijf meest gemaakte fouten bij het kopen van huidverzorgingsproducten en hoe je ze kunt vermijden!

 

1. Blind vertrouwen op een hoge prijs

Een hoge prijs wekt de indruk van exclusiviteit en kwaliteit. Helaas geldt dat niet altijd voor huidverzorging. Neem ons voorbeeld van de €250-crème met niets meer dan siliconen en wat geurstoffen. Prijs zegt vaak meer over het merk en marketing dan over de werking van een product. Vraag jezelf altijd af: wat krijg ik écht voor dit bedrag? Andersom werkt het natuurlijk net zo. Voor een pot van 3 euro kan je niet verwachten dat er mega veel werkzame stoffen in zitten. Weet dus wat je smeer! (Een van mijn teachers krijgt nu gelijk de kriebels bij het lezen van deze zin want je smeer een boterham en je huid verzorg je 😉 maar ik moest het even hard en duidelijk schrijven zodat het kwartje wel valt sorry juf maar bij deze weet wat je op je huid aanbrengt)

Tip: Kijk verder dan het prijskaartje. Lees de ingrediëntenlijst en check of er daadwerkelijk hoogwaardige en natuurlijke werkstoffen in zitten.

 

2. Verleiden door vage beloftes en marketingtermen

‘Huidverjonging’, ‘stralende teint’, ‘anti-aging wonder’ – het klinkt als een droom, maar vaak blijven deze claims juist in die droomwereld. Veel merken gebruiken vage beloftes om ons over de streep te trekken, zonder te laten zien hóe een product dit resultaat bereikt. Oke oke ik gebruik ze zelf ook om het gevoel duidelijk over te brengen maar vertel je ook welke ingrediënten er in zitten en wat ze doen en daar gaat het om. Weet wat je wil voor je huid. wil je roodheid verminderen dan wil je kalmerende ingrediënten. wil je huidversteviging dan wil je activerende ingrediënten. Deze ingrediënten wil je ook in grote hoeveelheid en niet onderaan de ingrediënten lijst want dat betekent dat er maar een drupje in zit.

Tip: Kies producten van merken die hun processen en ingrediënten toelichten, en specifiek aangeven welke werkzame stoffen verantwoordelijk zijn voor het resultaat.

 

3. Niet letten op schadelijke of onnodige ingrediënten

Onze huid verdient meer dan synthetische vulstoffen of chemische toevoegingen die niets bijdragen aan de gezondheid. Denk aan producten met siliconen die oneffenheden opvullen zonder daadwerkelijk de huid te verbeteren, zoals de eerder genoemde cellulitiscrème. Deze ingrediënten creëren een tijdelijke illusie van verbetering, maar helpen je huid op de lange termijn niet. We kennen ook allemaal het effect van een bepaalde lippenbalsem ( ik noem geen namen) Als je het aanbrengt  voelt het wel gelijk heerlijk zacht maar op een gegeven moment moet je het wel duizend keer aanbrengen voor hetzelfde gevoel. (Parafine verslaving noemen we dat in de praktijk)

Tip: Vermijd ingrediënten zoals siliconen, parafine, parabenen en sulfaten, en kies voor producten met een duidelijke herkomst en werkzame, natuurlijke ingrediënten.

 

4. Het effect op de lange termijn vergeten

Veel producten beloven snelle resultaten, maar wat doet het product op de lange termijn? Sommige stoffen kunnen de huid op de korte termijn laten stralen, maar zorgen op de lange termijn voor uitdroging of verslapping. Net zoals de bekende lippenbalm die ik hiervoor beschreef zijn er ook gezichtcrèmes en bodymilks die hetzelfde effect hebben. Ze laten de huid direct zacht aanvoelen maar trekken de voedingstoffen uit de lagen eronder naar boven en voegen dus niks toe. De huid wordt slapper en vochtarmer.

Tip: Kies voor producten die de natuurlijke balans van je huid ondersteunen en ingrediënten bevatten die op de lange termijn werken, zoals koudgeperste oliën, natuurlijke extracten en probiotica.

 

5. Geen rekening houden met jouw huidtype en seizoen

Niet elk product werkt voor elk huidtype en seizoen. Wat goed voelt in de zomer kan je huid in de winter juist uitdrogen, en andersom. Denk bijvoorbeeld aan het Vata-seizoen (herfst), waarin je huid mogelijk meer behoefte heeft aan hydratatie en balans. In de zomer wil je echt een bescherming tegen de zon terwijl je in de winter juist elk zonnestraaltje op zou willen slurpen.

Tip: Stem je verzorging af op het seizoen en de behoefte van je huid. Kies producten die je huidtype voeden en beschermen, zonder haar te overbelasten.

 

Bonus tip:

Huidverzorging is geen kwestie van blindelings vertrouwen op een reclamespotje, maar van bewuste keuzes maken samen met een professional. Zorg dat je weet wat je koopt en wat er écht in dat mooie potje zit. Investeer in producten die jouw huid op lange termijn voeden en ondersteunen, en laat je niet verleiden door marketingclaims en hoge prijzen. Nee, je hoeft geen verstand te hebben van de werking van je huid of van alle werkzame stoffen die gebruikt kunnen worden. Mijn collega`s en ik hebben daar jaren voor in de schoolbanken gezeten en kunnen je daar met alle liefde mee helpen. Vraag het gewoon en laat je verrassen met het antwoord. Je huid verdient immers het beste – zonder compromissen!