Wist je dat je een prachtig reinigend systeem in je lichaam hebt zitten?

Het is herfst en het weer wordt guurder. Je lichaam moet nu meer moeite doen om je warm te houden. Natuurlijk helpen we haar dan een handje en komen de winterjas en sjaal weer uit de kast. Deze herfst is alleen een beetje verraderlijker begonnen. We hebben namelijk al een paar dagen gehad dat het gewoon 17 tot 19 graden was. De winterjas hangt bij jou misschien ook nog wel in de kast en loop je, net zoals ik, nog even vlug naar buiten met alleen een omslagdoek om. Op die dagen dat het 18 graden was kon dit prima maar voor die dagen die ertussen lagen en het maar tot 10 graden kwam was het eigenlijk te koud. Je slaat je armen om je heen rilt wat, en probeer zo snel mogelijk weer thuis te komen.

Het is allemaal wel te doen maar jouw lichaam moet hier wel heel hard voor werken en aangezien je je hoeveelheid energie maar 1x kan verdelen zullen andere processen op een lager pitje gezet worden om jou warm te kunnen houden. Zo ook je immuunsysteem.

Hoe sterker jouw immuunsysteem hoe weerbaarder je bent.

Iedereen merkt wel dat in de herfst- en winterperiode mensen sneller verkouden worden dan in de zomer. Daarom is het zo belangrijk dat je in deze perioden extra aandacht geeft aan dat prachtige reinigingssysteem die van nature in jouw lichaam zit, namelijk je lymfestelsel.

Het lymfestelsel

Om ons heen leven diverse micro-organisme of lichaamsvreemde stoffen. Denk aan bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Als een van deze je lichaam binnentreedt dan zijn er (even heel zwart/wit) twee gevolgen:
Je gaat dood
of
Je verslaat het
Bij “het verslaan” speelt jouw lymfestelsel een hele belangrijke rol. Bepaalde stoffen eten als het ware micro-organisme of de lichaamsvreemde stoffen op. Deze stoffen die dat doen worden vervoerd door je lymfesysteem. Je lymfesysteem verwerk dit en maakt de lichaamsvreemde stof onschadelijk. Wees dus extra lief voor je lymfe.

Maar hoe help je nu je lymfestelsel?

Je lymfesysteem heeft geen eigen pomp zoals je bloedsysteem dat wel heeft. De lymfe kan zich dan alleen voortbewegen door onder andere de beweging van je spieren of door massage. Omdat je spieren bij beweging zich samentrekken en ontspannen rekken de lymfe daardoor mee en wordt je lymfesysteem geactiveerd. Zo kunnen de stofjes die de binnengedrongen lichaamsvreemde stoffen opeten sneller vervoerd worden. Trek dus die winterjas aan en ga lekker wandelen. Een heerlijke lymfedrainage boeken is een echte boost voor je lymfesysteem. Dit is een rustgevende zachte massage die ook nog eens pijn dempend en zeer ontspannend werkt. Je lymfesysteem kan wel tot 10x meer lymfevocht draineren na een massage.
Ik zeg, maak eens een afspraak en kom wandelend naar me toe.