Ik kom thuis en het eerste wat ik zie is een aromalampje met een heerlijke rozengeur erin. Dan loop ik naar de keuken en zie daar prachtige mini cakes liggen in de vorm van een roos. Terwijl ik er een van het schoteltje pik geef ik mijn dochter een kus op haar hoofd en adem weer een heerlijke geur van haar haar in. Ik vraag wat erin haar haar zit, terwijl ik een hap neem van de smeuïge cake in mijn handen. “Roos hydrolaat”, zegt ze. “Net zoals in de cake en in het brandertje in de gang, mam”. Een bom van smaak ontplooi zich zacht over mijn tong. De heerlijke sensatie glijdt door mijn keel en land als bloemblaadjes in mijn buik. Wat ben ik gelukkig.

Dit is wat Roos hydrolaat met je doet. Het respect voor dit magische water begint al bij het plukken. 1 keer per jaar worden de knoppen voor dag en dauw geplukt. Wanneer de rozen door de warme zon gaan bloeien dan verdamp de heerlijke geur en zweeft deze weg door de lucht. Hoe eerder dus de roosjes geplukt worden hoe meer rozenolie er nog in de blaadjes zit. Binnen 3 weken is de oogst dan ook letterlijk in kannen en kruiken.

Rozenolie wordt verkregen door waterdamp destillatie. Stoom gaat door de roosjes heen en neemt zo de werkzame stoffen uit de blaadjes mee omhoog. Na afkoeling zakt het water en blijft de essentiële olie hierop drijven. Deze olie romen ze af en de wateroplosbare stoffen met een restje van 0,2 tot 2% essentiële olie zit in het afgekoelde water. Dit magische water noem je dan een hydrolaat.

Roos hydrolaat bevat zoveel componenten wat niet na te maken is in een lab. Wil je dus van de rijke kwaliteiten van roos genieten koop dan ook alleen roos hydrolaat en geen bloem water bij de lokale toko. Dat is namelijk water met een drupje hydrolaat of nog erger water met een synthetische geur.

Roos hydrolaat werkt verfrissend, verkoelend, verzachtend, ontspannend, tonifiërend, cel vernieuwend maar bovenal verzorgend. Je kan roos hydrolaat als haarwater gebruiken maar ook door je gerechten of drankjes mixen. Door haar pH-waarde 4,2 kan je roos als lotion gebruiken om zo je zuurtegraad te herstellen. Als aftershave heeft ze ook haar helende diensten bewezen en als kompres bij wonden en ontstekingen doet ze ook wonderen.

Spray het door je kamer als je toe bent aan wat ontspanning of schenk een beetje hydrolaat bij het badwater van je kindje. Je kindje zal de liefde van deze bloem voelen. Door haar verzorgende kracht is ze uitermate geschikt voor de gevoelige huid, de couperose huid, de babyhuid en de “volbloeide” huid. ( Ik ben nog steeds op zoek naar een beter woord voor rijpere huid, dus als je suggesties hebt dan hoor ik ze graag)

Kortom met een flesje roos hydrolaat in je kastje heb je iets magisch in huis waar je iedere keer iemand op een andere manier mee kan verrassen. Zowel mentaal als fysiek kent ze haar kracht.

Liefs Chantel