De nachtmerrie van elke moeder: luizen! Tot drie keer toe moesten wij het afgelopen schooljaar het luizenritueel doorlopen. Bedden goed wassen, de autobanken uitzuigen, alle petjes en hoedjes in de vriezer. En dan nog het kammen. Ik heb dan ook ontzag voor de meiden met heel lang haar, want daar komt geen eind aan dat kammen.

Aan de andere kant kan je natuurlijk wel een mooi moeder-dochter ritueel van maken en met aandacht het haar verzorgen. Als je iets met aandacht en liefde doet en niet denkt aan de beestjes, dan wordt de klus een stuk leuker. Ik wil dit moeder-dochter ritueel er zeker inhouden, maar dan zonder gekriebel. Heerlijk het haar verzorgen door het te wassen, maskers aan te brengen en daarna te kammen. Dit alles natuurlijk met een gezellig liedje op de achtergrond en een sfeervol kaarsje aan, waarboven we essentiële oliën branden. Ik ga dit schooljaar dan ook preventief een shampoo en druppels gebruiken die luizen niet lekker vinden en ze zwak en zelfs dood maken.

Eén à twee keer per week gebruik ik de anti-poux van S.P.A. Dit is een shampoo waaraan diverse essentiële oliën zijn toegevoegd die de beestjes weren en doden. Wat ik er ook zo fijn aan vind is dat er geen meuk in zit. Dus goed voor je huid en lichaam, maar ook goed voor het milieu. Het is het beste om erna geen conditioner van een ander merk te gebruiken. Je verliest dan teveel van de geur die luizen moet weren. Daarnaast leggen de meeste conditioners een siliconen laag om je haar heen en dat wil je ook niet.

Er is wel een speciale conditioner van S.P.A. waar extra anti-luis druppels aan toegevoegd kunnen worden. Wil je meer dan één of twee keer per week je haren wassen, dan raad ik een tea tree shampoo van CHI aan. Deze zal in synergie werken met de shampoo van S.P.A., dit betekent dat ze elkaar zullen versterken. De dagen dat je niet wast met de anti-poux shampoo, gebruik je druppeltjes. Drie à vier druppels wrijf je door je handen en dan door het haar.

Een handig ankertje op te onthouden is het getal 10! Een luis legt ongeveer 10 eitjes per dag. Na 10 dagen komt deze eitjes uit en na weer 10 dagen zijn deze luizen volwassen en kunnen zelf eitjes leggen. Daarom is het ook verstandig om 14 tot 20 dagen te blijven kammen met een luizenkam als je een luis hebt gevonden. Succes en een kriebelvrij jaar toegewenst!

Liefs, Chantel