Misschien zit je er nu middenin of bereid je, net zoals ik, je er lichtelijk op voor. Als de klachten van je voorouders een voorbode is voor jezelf, dan staat mij nog iets te wachten. Mijn oma had goed last van de overgang en mijn moeder had ook flinke opvliegers.

De overgang brengt vele vrouwen gelukkig ook wel iets moois, al heb je dat op het moment zelf misschien nog niet helemaal door. Ik zie aan de vrouwen om mij heen die door de overgang gaan dat ze steeds meer voor zichzelf opkomen. Je zorgt beter voor jezelf en laat wat minder de kaas van je brood eten. Je bent wijzer en geniet meer van de kleine dingen in het leven. Je bent sneller tevreden en iets is goed zoals het is.

Maar wat kunnen we doen om ons erop voor te bereiden of als we er middenin zitten en behoorlijk balen van al die bijkomende overgangsklachten?

De klachten worden veroorzaakt door grote schommeling van de geslachtshormoonspiegels (oestrogeen en progesteron). Deze schommelingen kunnen we niet voorkomen maar wel wat meer in balans brengen met voeding en TT12.

TT12 bestaat uit een mengeling van essentiële oliën die je klieren zal stimuleren die te passief werken, of juist kalmerend werken op je te actieve klieren. Het hormoonstelsel is een snel reagerend systeem daarom ervaar je relatief snel (1-2 maanden) effect bij het gebruik van TT12.

Salie is een van de essentiële oliën die je terugvindt in TT12. Salie is van oudsher bekend als een echte “vrouwenolie”. Naast dat ze een positieve werking heeft op je hormonen ondersteunt ze ook de bloedsomloop en is ze een oppeppende olie voor je geest.

Hop heeft een oestrogeenachtige werking en houdt zo je oestrogeenspiegel in balans. Het medicinaal gebruik, onder andere als zeer effectief rustgevend slaapmiddel, was in de middeleeuwen al bekend. Dit zien we nu nog steeds terug in de hoeveelheid hopkussens die worden verkocht. Het effect van hop is niet alleen bekend vanuit onze geschiedenis maar is ook nog eens wetenschappelijk bewezen.

Met regelmaat lees ik mij in op pubmed. Dit is een database waar internationaal alle wetenschappelijke artikelen worden verzameld. Daar lees je ook dat het hoge gehalte aan isoflavonen in hop je oestrogeenspiegel in balans brengt. Isoflavonen zijn plantaardige eiwitten die voorkomen in heel veel verschillende voedingsmiddelen. Je vindt ze vooral in soja, lijnzaad en peulvruchten.

Het positieve effect van isoflavonen op overgangsklachten zien we vooral in landen als Japan waar veel soja producten en peulvruchten gegeten worden. Gebruik wel het liefst gefermenteerde soja producten en/of het pure sojaboontje de edamame. Dit is omdat ongefermenteerde soja zoals tofu, sojamelk, soja sauzen enz. behoorlijk wat anti-nutriënten bevatten. Deze anti-nutriënten remmen in ons lichaam de opname van bepaalde mineralen en vitamine.

Neem ook eens een kopje thee van salie en hop om zo de positieve effecten van deze kruiden te ervaren. Hop heeft een bittere smaak dus gebruik het wel zuinig. Zelf voeg ik, voor een frisse maar pittige noot, altijd een schijfje gember toe aan mijn salie-hop thee.

Je ziet, met voeding en TT12 kan je zelf ook iets doen om je hormoonspiegel in balans te houden. Zowel preventief als klachtgericht. Het gebruik van de TT12 is heel simpel want de essentiële oliën worden heel snel opgenomen door je huid. Het enige wat je hiervoor moet doen is een aantal druppels aanbrengen op je buik en/of je handen. Met de handige roll-on op de TT12 gaat dit nog gemakkelijker.

Er is nog meer wat jezelf kan doen. Wat? Dat kan je lezen in het volgende artikel “jasje aan, jasje uit” .