Er zijn van die dagen dat het leven je lijkt toe te lachen. Dat iets precies gaat zoals jij het had gedroomd. Of wanneer je juist dat tegenkomt, waar je al tijden naar op zoek bent. Die dagen dat je lievelingsliedje op de radio is en het stoplicht op groen staat. Je barst van de energie en niets is je teveel. Het gevoel dat het klopt, dat je precies mee gaat met de stroom. Eigenlijk hoef je niet eens te zwemmen, je gaat toch wel vooruit. Heerlijk!

Maar dan herken je waarschijnlijk ook de dagen dat je niet vooruit te branden bent. Dat alle normale dingen teveel energie en moeite kosten. Dat het stoplicht op rood staat en je je teen stoot tegen de poot van de tafel. Zo’n dag dat je eigenlijk het liefst in je bed blijft liggen met de deken over je hoofd. Maar je wilt niet in bed liggen, je wilt vooruit dus doet nog wat harder je best terwijl je jezelf op je kop geeft. Alsof je met al je kracht zwemt, maar de stroming ervoor zorgt dat je niet vooruit gaat, wat je ook probeert.

Herkenbaar?

Het liefst hebben we de eerstgenoemde dagen. We hebben graag veel energie, gaan graag vooruit, dingen doen, gezelligheid. Maar ook de dagen van rust, stilte en naar binnen keren horen erbij. Kijk maar eens naar de natuur om ons heen. Het jaar is opgebouwd uit vier seizoenen, allen met een eigen taak. Zonder de herfst en de winter zouden de planten het in de lente een stuk minder goed doen. De gevallen bladeren van de herfst bieden voedingsstoffen voor de nieuwe planten. De kou van de winter helpt zaden in de lente te ontkiemen. Deze cyclus zien we ook terug in onze dagen. De dag kan niet ontstaan zonder het vallen van de avond. De nieuwe ochtend kan pas aanbreken na de rust van de nacht. In de nacht rusten we uit, om overdag weer vol energie te zijn. Behalve de seizoenen en de zon, zou het best kunnen dat jou energie ook wordt beïnvloed door je menstruatiecyclus of de maan. Vergis je niet in de kracht van de maan, welke zelfs de gehele oceaan kan bewegen tot eb en vloed.

Stel je nu eens voor dat je zou weten van jezelf hoe jou stroom gaat. Welke dagen jij beschikt over jouw lente-energie om je wensen en ideeën te onderzoeken en laten groeien. Welke dagen jij zit in jouw zomer, de energie om naar buiten te keren, jezelf te laten zien en te stralen. Wanneer jij je krachtig voelt en durft grenzen te verleggen. Maar ook welke dagen je uitnodigen steeds wat meer naar binnen te keren, alleen te zijn, te rusten en te evalueren.

Het is erg interessant om voor jezelf meer bewust te krijgen hoe en waardoor jij wordt beïnvloedt. Het leren kennen van je eigen stroom, je eigen ritme, is erg waardevol.
Dit kan je bijvoorbeeld doen door een klein dagboekje bij te houden. Noteer elke dag kort hoe je je voelde. Dat kan al door een score te geven van 1 tot 5 sterren. Als je dit een tijdje bijhoudt, kun je ontdekken wat bijvoorbeeld je cyclus met je doet.

Als jij weet hoe jou stroom gaat, zou je van deze stroom gebruik kunnen maken om je te laten dragen. Omdat je weet dat er na elke winter weer een lente komt, kan je hierop vertrouwen. Omdat je weet dat je weer energie krijgt na een periode van rust, hoef je hier niet meer tegen te vechten. Dan kun je die rust verwelkomen en ervan genieten op de dagen van 1 ster. Bovendien kun je dan dat leuke feestje plannen juist op het moment dat jij weet dat je zult stralen met 5 sterren!

Ben jij het gevoel met je stroom kwijt, of vind je het lastig hierin een patroon te herkennen? Staat jouw stroom stil in een van de seizoenen en weet je niet hoe hem weer in beweging krijgt, of juist hoe je tot rust moet komen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend intakegesprek, ik kijk graag met je mee.

Wil je meteen een sprong in het diepe? Schrijf je dan in voor de speciale retraite ‘De Overgave’ in het weekend van 18-20 oktober. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar!

Wees welkom, Sjanneke

Sjanneke Asmawidjaja van Grootmoeder Wilg verzorgt deze maand de gastblog! Zij helpt mensen op therapeutische basis met o.a. angstgerelateerde klachten (zoals examenvrees, paniekaanvallen, faalangst, sociale angst) en stressgerelateerde klachten (zoals overspanning en burn-out). Een enkele afspraak maakt vaak al een groot verschil. Neem eens een kijkje op haar website www.grootmoederwilg.nl